0
Total:
0.00lei

Curmalele

   

Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera (finic). Fructul său este dulce, datorită cantității de 70% zaharuri naturale pe care o conține; curmalele sunt un aliment de bază în Magreb.

   Există mai multe varietăți: SahidiMedjool și Kadrawi. La nivel mondial, cei mai mari producători de curmale au fost Iranul și Irakul, până la Războiul din Golf. În Columbia se produc doar în orașul Soata. În California există importante suprafețe pe care sunt cultivați arborii care produc aceste fructe. Curmalele au un procent mare de zahăr, de până la 70%. În plus sunt nutritive prin înaltul conținut de alți carbohidrațifierpotasiu și fosfor. Conțin vitaminele AB1B2B3triptofan și acid ascorbic.
   Curmalele sunt considerate bune pentru sănătate. În naturoterapie se folosesc în caz de: astmgripătuberculozătusefebrăcancer, durere de stomac, oboseala ochilor. Fructele fierte în lapte stimulează căile respiratorii. Fructele se pot consuma ca atare sau pregătite în marmelade, prăjituri, înghețată și altele. Din sâmburi se prepară o făină, din care se face un fel de clătite.

Valori nutriționale

Curmalele se numara printre fructele cele mai bogate in calorii, mai ales din cauza faptului ca sunt consumate, in mod obisnuit, atunci cand sunt uscate. Cele mai multe calorii provin din carbohidrati, dar si din proteine. Cu toate astea, curmalele contin cantitati insemnate de minerale si vitamine, dar si fibre.
Iata ce valori nutritionale se regasesc in 100 de grame de curmale, potrivit calculelor celor de la NutritionData(1):
  • Calorii – 277 * 14% din DZR*
  • Carbohidrati – 75 de grame * 25% din DZR
  • Fibre – 6,7 grame, 27% din DZR
  • Zaharuri – 66,5 grame
  • Proteine – 1,8 grame * 4% din DZR
* doza zilnica recomandata Curmalele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in vitamine si antioxidanti. Iata care sunt principalii compusi benefici ai acestor fructe iesite din comun:
  • Vitamina A – 149 UI * 3% din DZR
  • Vitamina K – 2,7 mcg * 3% din DZR
  • Thiamina (B1) – 0.1 mg * 3%din DZR
  • Riboflavina (B2) – 0,1 mg * 4% din DZR
  • Niacina (B3) – 1,6 mg * 8% din DZR
  • Colina (B4) – 9,9 mg
  • Vitamina B6 – 0,2 mg * 12% din DZR
  • Folati – 15 mcg * 4% din DZR
  • Acid pantotenic – 0,8 mg * 8% din DZR
  • Betaina – 0,4 mg
In 100 de grame de curmale se regasesc urmatoarele minerale:
  • Calciu – 64 mg * 6% din DZR
  • Fier – 0,9 mg * 5% din DZR
  • Magneziu – 54 mg * 14% din DZR
  • Fosfor – 62 mg * 6% din DZR
  • Potasiu – 696 mg * 20% din DZR
  • Sodiu – 1 mg * 0% din DZR
  • Zinc – 0,4 mg * 3% din DZR
  • Cupru – 0,4 mg * 18% din DZR
  • Mangan – 0,3 mg * 15% din DZR

Beneficiile curmalelor

Asa cum am vazut, curmalele contin cantitati insemnate de nutrienti, minerale si vitamine, ceea ce le ofera o serie de avantaje si beneficii insemnate pentru organismul uman. Printre altele, curmalele sunt ideale intre mese, ofera energia necesara si ajuta sistemul imunitar sa reziste asaltului unor afectiuni si boli periculoase.
Top
Nuvolaufactory.ro

Termeni și condiții

Politica de retur

GDPR

ANPC

Soluționarea litigiilor