Curmalele
Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera (finic). Fructul său este dulce, datorită cantității de 70% zaharuri naturale pe care o conține; curmalele sunt un aliment de bază în Magreb.
Există mai multe varietăți: Sahidi, Medjool și Kadrawi. La nivel mondial, cei mai mari producători de curmale au fost Iranul și Irakul, până la Războiul din Golf. În Columbia se produc doar în orașul Soata. În California există importante suprafețe pe care sunt cultivați arborii care produc aceste fructe. Curmalele au un procent mare de zahăr, de până la 70%. În plus sunt nutritive prin înaltul conținut de alți carbohidrați, fier, potasiu și fosfor. Conțin vitaminele A, B1, B2, B3, triptofan și acid ascorbic.Valori nutriționale
- Calorii – 277 * 14% din DZR*
- Carbohidrati – 75 de grame * 25% din DZR
- Fibre – 6,7 grame, 27% din DZR
- Zaharuri – 66,5 grame
- Proteine – 1,8 grame * 4% din DZR
- Vitamina A – 149 UI * 3% din DZR
- Vitamina K – 2,7 mcg * 3% din DZR
- Thiamina (B1) – 0.1 mg * 3%din DZR
- Riboflavina (B2) – 0,1 mg * 4% din DZR
- Niacina (B3) – 1,6 mg * 8% din DZR
- Colina (B4) – 9,9 mg
- Vitamina B6 – 0,2 mg * 12% din DZR
- Folati – 15 mcg * 4% din DZR
- Acid pantotenic – 0,8 mg * 8% din DZR
- Betaina – 0,4 mg
- Calciu – 64 mg * 6% din DZR
- Fier – 0,9 mg * 5% din DZR
- Magneziu – 54 mg * 14% din DZR
- Fosfor – 62 mg * 6% din DZR
- Potasiu – 696 mg * 20% din DZR
- Sodiu – 1 mg * 0% din DZR
- Zinc – 0,4 mg * 3% din DZR
- Cupru – 0,4 mg * 18% din DZR
- Mangan – 0,3 mg * 15% din DZR