0
Total:
0.00lei

Fisticul – proprietăți, beneficii

Ce este fisticul?

Fisticul intra in categoria nucilor si semintelor. De fapt, el reprezinta semintele comestibile ale copacului Pistacia vera. Consumul de fistic este documentat inca de acum 300.000 ani, in prezent el fiind consumat frecvent in numeroase retete, in special in deserturi si inghetata .

Semintele de fistic contin grasimi sanatoase, proteine, fibre si antioxidanti, ele reprezentand o gustare ideala. Dar beneficiile pe care le are fisticul pentru sanatate sunt mai numeroase de atat.

Fisticul – proprietati nutritive

Fisticul este un aliment cu valoare nutritiva foarte mare, lucru dovedit de urmatoarea analiza nutritionala. O portie de 28 de grame de fistic (approximativ 50 seminte) contin:

  • calorii: 150;
  • carbohidrati: 8 g;
  • fibre: 3 g;
  • proteine: 6 g;
  • grasimi: 13 g;
  • potasiu: 6% din doza zilnica recomandata (DZR);
  • fosfor: 11 % din DZR;
  • vitamina B6: 28% din DZR;
  • tiamina: 21% din DZR;
  • cupru: 41% din DZR;
  • mangan: 15% din DZR.

Semintele din fistic sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina B6. Vitamina B6 este implicata in reglarea glicemiei si formarea hemoglobinei. De asemenea, fisticul este o sursa importanta de potasiu, o portie de 28 g fistic continand mai mult potasiu decat o banana.

Beneficiile fisticului pentru sanatate

Consumul regulat de fistic presupune o serii de beneficii importante pentru sanatate, despre care vom discuta in detaliu in continuare.

Fisticul este bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt esentiali pentru sanatatea oricarui individ, ei prevenind imbatranirea celulara prematura si reducand riscul unor boli precum cancerul. Fisticul contine o cantitate mare de antioxidanti, fiind mai bogat, din acest punct de vedere, decat orice alte seminte sau nuci.

In fistic se regasesc cantitati importante de luteina si zeaxantina, ambele esentiale pentru pastrarea starii de sanatate a ochilor. Acesti compusi protejeaza structurile oculare de agresiunile reprezentate de lumina albastra si intarzie instalarea degenerescentei maculare.

Fisticul contine, de asemenea, polifenoli si tocoferol, ambele cu efect protector impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare. In plus, biodisponibilitatea antioxidantilor din fistic este surprinzator de mare .

Fisticul contribuie la scaderea in greutate

Fisticul este o sursa excelenta de proteine, in ciuda aportului caloric redus. De altfel, in categoria atat de bogata in calorii a nucilor si semintelor, fisticul face nota discordanta, oferind cantitatea minima de energie.

Pe de alta parte, fisticul contine aminoacizi esentiali, este bogat in fibre si proteine, ambele crescand senzatia de satietate si ajutand la limitarea consumului de alimente. Conform unor studii, consumul de fistic ar putea contribui la scaderea in greutate si la reducerea indicelui de masa corporala.

Un alt studiu efectuat pe durata a 24 de saptamani a demonstrat ca persoanele supraponderale cu un aport caloric provenit, in proporție de 20% din fistic, au scazut in talie cu 1,5 cm mai mult decat cele care nu au consumat fistic .

Acest rezultat se explica prin aceea ca absorbtia grasimilor din fistic se realizeaza doar partial. In plus, consumul de fistic presupune desfacerea cojilor, ceea ce ajuta la limitarea aportului zilnic, cantitatea de coji rezultata atragand atentia asupra consumului. De altfel, exista un studiu care arata ca persoanele care consuma fistic in coaja au un aport de calorii cu 41% mai mic decat cele care aleg fisticul desfacut.

Top
Nuvolaufactory.ro

Termeni și condiții

Politica de retur

GDPR

ANPC

Soluționarea litigiilor